Logg inn:

JEG ER KAOS
Kjell Gustumhaugen, Tirsdag 27. mai 2014.

Denne teksten skrev jeg på vei hjem fra jobb en regnfull novemberdag da jeg jobbet i barnehagen i Oslo. Det hadde vært en av de dagene du kjente på kroppen, nå hadde den tatt plass i hodet også.

Jeg fikk han bare ikke ut av hodet. Gutten på 5. Min lille venn. Smilte da jeg tenkte på han og på alt han ikke hadde tid til. Ikke tid til å stå stille eller vente på tur. Ikke tid til å spise, ikke tid til å sitte, ikke tid til å si ha det. Han passet liksom ikke helt inn i den voksenstyrte og strukturerte barnehagedagen, men det var ingen som hadde større smil om munnen. Selv om han fikk strenge blikk av voksne uten å forstå hvorfor. Det enkleste var å gi han beskjed om alt han ikke mestret, men hvordan ville ting se ut om vi i stedet tenkte på alt han faktisk mestret hver dag? Gigantiske smil om morgenen, løpe i rekordfart og kaste seg i armene dine helt uten frykt, sprette opp på ryggen til hvilken som helst voksen og fly avgårde. Hoppe opp og ned, klatre bortover, løpe bakover, hoppe i trappen hundre ganger, hendene ned i gulvet, bena oppover, snurre rundt. Fort, fort, fort. Fortere! Danse opp ned! Stå på skrå. Og falle rett ned. Slå seg uten å få vondt. Være en slange. Verdens raskeste slange. 

Det er vanskelig å høre etter når du har dårlig tid. Det er vanskelig å gjøre som de voksne sier når du ikke forstår språket. Det er ikke lett å gå rolig når kroppen sprudler av glede og energi. Det er ikke lett å være kaos. 

I mangel av flere ord har magiske Susanne Kittelsen illustrert teksten som har fått tittelen “Jeg er kaos”:    

 JEG ER KAOS

Noen ganger blir jeg ivrig.

Noen ganger blir jeg rar.

Noen ganger blir jeg urolig.

Noen ganger blir jeg trist.

Noen ganger rister kroppen min.

Alt blir kaos.

Slik er jeg. 

 

Jeg er kaos. 

KOMMENTARER
Hei Kjell, takk for dit skriv, det er så rett, vi voksne i bhg skal, bør, se på det barna kan og mestrer, det er viktig for alle å bli sett og hørt for hva en kan, IKKE for det en mangler. Bhg er IKKe verksted til å reparere barn, bhg er sted til å lære, leke og opleve, mestre og å ha lov til å være akkurat JEG.
27.05.14
Takk for en velskrevet hilsen fra barnehagehverdagen. Kjenner meg igjen, selv om det er mange år siden jeg jobbet der. Det var og er disse anderledes barna som fenget meg mest, hvordan få gitt dem en god dag og gode opplevelser? Greide det noen ganger og det var dobbel lykke.
28.05.14

Jeg skulle nesten ønske jeg var litt mer kaos.!! ♥️
27.05.14

Så bra det du skriver. Tror det er viktig at vi som jobber i barnehage skjønner at vår jobb ikke er, og heller ikke skal være, å gjøre barn bra nok. Mange misforstår nok egen lærerrolle med en slags læremesters. Men læremester er det like gjerne, og kanskje helst, barnet selv som er.
27.05.14

Så bra det du skriver. Tror det er viktig at vi som jobber i barnehage skjønner at vår jobb ikke er, og heller ikke skal være, å gjøre barn bra nok. Mange misforstår nok egen lærerrolle med en slags læremesters. Men læremester er det like gjerne, og kanskje helst, barnet selv som er.
27.05.14


Delta i diskusjonen
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706867
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.