Logg inn:

7 tips til deg som føler at du kjefter for mye på barna dine
Kjell Gustumhaugen, Torsdag 5. april 2018.

1. Husk at det ligger gull i forsoning og at barn husker best det siste som skjedde om kvelden. Sørg derfor alltid for en fin avslutning på dagen.

2. Vis konsekvenser med omsorg, det går an å sette en grense og markere at noe ikke er greit samtidig som man er kjærlig, nær og trygg for barnet.

3. Forsøk å se hva som skaper stresset eller irritasjonen i deg, prøv å tre ut av ditt eget stress om det koker over. Ta deg en pause, gå på kjøkkenet og forbann hele situasjonen for deg selv, finn noen ventiler hvor du får ut gørra.

4. Aldri svar barnet med avvisning, det er ikke å vise sine modne sider. Husk at barn trenger verbal støtte, de trenger å bli forklart hva som skjedde og hvorfor det ble som det ble.

5. Husk at du ikke alltid trenger å gi barnet svar, men at en del av barnets utvikling ligger i at dere undrer der sammen over små og store ting i livet. Om du ikke har et klart svar er det lov å si ”nå vet jeg ikke helt hva jeg tenker”, ”nå må jeg tenke meg litt om” eller ”hva tenker du?”

6. Forsøk å tenke at oppdragelse ikke handler om ”å høre etter”, det handler om et samspill med barnet. Om vi virkelig lytter til og ser barnet samtidig som vi er tydelige voksne, blir det ikke et spørsmål om lydighet eller ulydighet, men om å oppdage verden sammen med barnet og være til stede som en ansvarlig voksen både i det som går fint og det som er vanskelig og krevende.

7. Senk skuldrene og forsøk å verdsette kaoset, det er et styr å være forelder, det kommer du ikke unna. Du kommer langt med lave skuldre og å være passe klok.

 

DIN KOMMENTAR
 
 
 
Om bloggen:
Gjennom ærlige beskrivelser deler Kjell Gustumhaugen små, men store øyeblikk fra livet som pappa, barnehagelærer og miljøterapeut. Viktige ingredienser er egen sårbarhet og utilstrekkelighet under tanken om at barna selv er de beste veiviserne
Antall visninger:
706880
Følg bloggen:
Kjell Gustumhaugen
Epost: kjgustum@online.no
Miljøterapeut og forfatter Kjell Gustumhaugen har gitt ut bøkene ”Blant hjertevarme og utilstrekkelighet” og "Miljøterapeuten". Han har tidligere jobbet som pedagogisk leder i barnehage.